Bulgarian English Russian
News Events      Специален централен катетър облекчава лечението на онкологично болни пациенти
Специален централен катетър облекчава лечението на онкологично болни пациенти

Специален централен катетър облекчава лечението на онкологично болни пациенти

Отделението по „Съдова хирургия" в Болница „Тракия" е единственото място в област Стара Загора, в което може да бъде имплантиран централен венозен източник при онкологично болни пациенти, които се нуждаят от различни инфузии. Устройството е вид катетър, специално конструиран за онкоболни пациенти. Нарича се още порт за химиотерапия и се поставя от лекар специалист по „Съдова хирургия", който притежава съответната квалификация и опит.

„Онкологичните заболявания за съжаление изконсумират организма като цяло и изискват съотвентите терапии, които също натоварват тялото", казва д-р Атанасов. Затова въпросният катетър играе много важна роля за безпроблемното и бързо извършване на нужните манипулации по лечението и дори за хранене на онкоболните пациенти.

Устройството се поставя амбулаторно под местна анестезия без да се причинява болка или някакъв дискомфорт на пациента, след което пациентът може да извършва обичайните си дейности. Имплантира се през 2 малки разреза най-често в дясната шийна област, а самото устройство, което прилича на копче, се поставя подкожно в дясната гръдна половина на място, което външно не личи и не пречи.

През този венозен порт се извършват инфузии на различни медикаменти, химиотерапевтици, може да се преливат кръвни продукти или да се взема кръв за изследване. През специалният катетър се извършва и така нареченото „параeнтерално хранене" по венозен път с течна храна. Най-често този катетър се използва при онкоболни или пациенти, чиито вени са изконсумирани заради множество инжекционни убождания и невъзможност да бъде „хванат" периферен венозен съд.

Централният венозен катетър може да се използва с месеци, след което може да бъде свален отново от специалиста, който го е имплантирал.

За повече информация и уговаряне на час за преглед и поставяне на такъв катетър може да се свържете с д-р Павел Атанасов на телефони 0898769057 и 0886727269.

Световъртежът може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо
Световъртежът може да се облекчи с наместване на отолитните фрагменти във вътрешното ухо
Д-р Димитър Сянков е невролог с над 20 години клиничен стаж, част от екипа на отделението по „Нервни болести" на Болница „Тракия". Специализирал е доплерсонография на кръвоносни съдове за откриване на нарушения на съдовия кръвопоток на главата и шията, както и диагностика и лечение на състоянията на световъртеж и залитане. - Д-р Сянков, световъртежът е сред най-честите неврологични оплаквания при пациентите над една определена възраст. Това е състояние, което засяга около 30 процента от възрастните хора. Кои са причините за появата на световъртеж и проблеми с равновесието? - Причините по принцип могат да се сведат до два вида - едните касаят увреда на вестибуларния апарат или на нерв и други, които се отнасят към уврежданията на мозъка.
SEE MORE
Модерна апаратура позволява възстановяване за 2 дни на пациенти с пластика на кръстни връзки
Модерна апаратура позволява възстановяване за 2 дни на пациенти с пластика на кръстни връзки
Ендоскопска ортопедична апаратура от най-ново поколение на един от водещите световни производители на медицинска апаратура и изделия DePuy Synthes на Jonson & Jonson дава възможност пациентите, претърпели артроскопска операция за реконструкция на увредени кръстни връзки на коляното, да бъдат раздвижвани още на втория ден след интервенцията. В продължение на един месец иновативната артроскопска кула Pure Vue, разработена от Mitek Sports Medicine, беше предоставена безвъзмездно за работа на ортопедичния екип на Болница „Тракия“, където под ръководството на д-р Петьо Братоев бяха извършени над 20 артроскопски операции на пациенти с различни ортопедични проблеми в коленете, рамото или глезените.
SEE MORE