Bulgarian English Russian
News Events
PCR лабораторията на МЦ "Трета поликлиника" вече работи и в събота, пуска онлайн проверка на резултати
PCR лабораторията на МЦ
Резултатите от PCR тестовете за коронавирус, направени във вирусологичната лаборатория на МЦ „Трета поликлиника“, от понеделник, 2 ноември, ще могат да се проверяват онлайн. По този начин ще се избегне струпването на повече хора на едно място, съобщиха от ръководството на здравното заведение. След вземането на проба за PCR тест изследваните ще получават потребителско име и парола, с които ще могат да научат резултата си по интернет. Това ще помогне на пациентите, които са получили положителен резултат, да останат по домовете си и да се изолират своевременно от контакти с други хора, коментира прокуристът на Болница „Тракия“ Иван Колев.
SEE MORE
Мозъчният инсулт може да бъде избегнат с изследване на ранните симптоми
Мозъчният инсулт може да бъде избегнат с изследване на ранните симптоми
Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение. У нас се регистрират годишно над 80 000 случая с мозъчно-съдови заболяванаия, от които половината са мозъчен инсулт. Завеждащият отделение „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница „Тракия“, доц. д-р Димитър Петков, и специализантът по съдова хирургия д-р Светослав Бисеров гостуваха в предаването „Часът на Хипократ“ с водещ Валентин Калчев. Според съдовите хирурзи съществуват симптоми, които подсказват повишен риск от развитие на исхемичен мозъчен инсулт. Когато пациентът не ги пренебрегва, а направи своевременно изследване на сънните си артерии, инсултът може да бъде предотвратен.
SEE MORE
Болница "Тракия" разкрива още 29 легла за ковид пациенти
Болница
На 29 октомври в МБАЛ „Тракия" - Парк беше е разкрита структура за лечение на пациенти с Covid-19 с 20 (двадесет) легла за пациенти с неусложнена и среднотежка форма плюс 6 (шест) легла за интензивна грижа, от които 3 (три) легла за пациенти, нуждаещи се от изкуствена белодробна вентилация. На 11 ноември в ковид структурата на МБАЛ „Тракия" са разкрити допълнително 9 (девет) легла. С тях общият брой на леглата за пациенти с коронавирус стават общо 35. Съгласно заповед на министъра на здравеопазването № 651/11.11.2020 г. МБАЛ „Тракия" ще разкрие 20% легла за лечение на ковид пациенти от общия брой легла в лечебното заведение.
SEE MORE
Деца с кохлеарни импланти чуват много по-добре чрез модерни речеви процесори
Деца с кохлеарни импланти чуват много по-добре чрез модерни речеви процесори
За пръв път тази година в Тракийски център по кохлеарна имплантация към МБАЛ „Тракия“ бе извършена и подмяна на речеви процесори по АП 31 със средства от НЗОК. Това стана възможно благодарение на дългогодишните усилия на родители, лекари и специалисти, работещи с деца и възрастни с кохлерани импланти. Децата, получили най-ново поколение речеви процесори, споделят, че никога досега не са чували толкова ясно и че музиката им звучи по различен, невероятно красив начин.
SEE MORE
Кардиолог и пациент на Болница "Тракия" са герои в национална кампания за сърдечната недостатъчност
Кардиолог и пациент на Болница
Пациентка от Стара Загора и нейният лекуващ лекар станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.
SEE MORE
Комбиниран тест различава Covid-19 от грип А и грип Б за 15 минути в МЦ "Трета поликлиника"
Комбиниран тест различава Covid-19 от грип А и грип Б за 15 минути в МЦ
Вирусологична лаборатория към МЦ Трета поликлиника разполага с нов комбиниран тест за антигени, предназначен за скрининг и откриване на ранна коронавирусна и/или грипна инфекция. Комбинираният бърз тест за Covid-19, грип А и В е бърз хроматографски анализ за качествено откриване на антигени на вируса на SARS-COV-2, грип А и грип В, налични в човешката носоглътка. За целта се взима проба с назофарингиален тампон, точно както при PCR тестовете.
SEE MORE
1 2 3 ... 53